Animaţia, care va fi lansată în noiembrie în SUA, o aduce în prim-plan pe prinţesa Tiana, împreună cu un mesaj cultural foarte important, după cum spun experţii americani.
“The Princess and the Frog”, noua animaţie de la Disney, vine în noiembrie cu o premieră importantă, notează presa americană: Tiana, protagonista filmului, este o prinţesă modernă, de culoare, din New Orleans.
După zece ani în care prinţesele au lipsit din producţiile Disney, compania le readuce în atenţie, alături de un mesaj cultural esenţial. Tiana vine în contextul în care Michelle Obama este prima doamnă a Statelor Unite şi fetele ei, Sasha şi Malia, trăiesc, parcă, o poveste devenită realitate la Casa Albă, încoronând un an cu o vizibilitate extraordinară pentru femeile afroamericane, scrie Washington Post.
Oprah îşi aduce vocea
“Este prima prinţesă modernă americană, şi, faptul că este de culoare, trimite un mesaj important”, spune Cori Murray, entertainment director la revista „Essence“.
“Mesajul Tianei, că fetiţele americane de culoare pot fi la fel de elegante ca Albă ca Zăpada este o piatră de hotar în imageria naţională, potrivit istoricilor”, arată publicaţia americană.
Filmul e realizat de Ron Clements şi John Musker, aceeaşi echipă care a stat în spatele desenelor “Aladdin” şi “Mica Sirenă”.
Oprah Winfrey îşi va aduce şi ea vocea, dar şi notorietatea, în crearea şi promovarea acestei poveşti.
“Am lucrat strâns cu mai mulţi lideri din comunitatea afroamericană ca să fim siguri că facem bine ceea ce facem. Am fost foarte atenţi în această privinţă”, declară John Lasseter, chief creative officer la Studiourile de Animaţie Pixar şi Walt Disney.
Prinţul măsliniu
De altfel, producătorii au de ce să fie prudenţi. Doar zvonul că prinţesa se va numi Maddy, ca prescurtare de la Madeleine, a ridicat o serie de proteste care spuneau că acesta e un nume de sclavă. Alţii s-au legat de faptul că Tiana are părul drept şi nu creţ.
Tocmai pentru a nu călca pe nici un tabu, producătorii nu au făcut prinţul nici alb, nici negru, ci i-au dat o nuanţă măslinie.
“Bineînţeles că basmele trebuie actualizate”, e de părere şi Maria Tatar, care conduce programul de folclor şi mitologie de la Harvard: “Nu vrei să le spui copiilor o poveste care era potrivită pentru copiii germani în secolul 19”.
http://www.cotidianul.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu